11

subota

listopad

2014

Mala zemlja za veliko smeće!!!

Danas u 11 sati je održan prosvjed u Splitu protiv spaljivanja otrovnog uvoznog smeća u Cemexu u Kaštel Sućurcu!

Nakon dvije godine šutnje, mediji su prvi put progovorili tom o otpadu! Ali tako da prikrivaju istinu kao i uvijek!

Prvi put kad je bio prosvjed protiv Cemexa na Rivi prije dvije godine, skupilo se dosta svijeta. Nitko o tome u medijima nije pisao, nije im bilo zanimljivo.
(jedna jedina je bila Olja Savičević Ivančević u svojoj kulturnoj rubrici na t-portalu)
Sad su nešto malo rekli, ali namjerno zbunjuju one koji ne znaju o čemu se radi, a to su svi koji ne žive blizu tvornice, pardon spalionice u Kaštel Surćurcu.

Pričaju nam priče o zbrinjavanju otpada, kao nema se gdje zbrinit otpad, tipa ono Karepovac, Lećevica i slične naše teškoće... Nitko ne govori najbitnije:
OVDJE SE SPALJUJE UVOZNI OTPAD, ZA KOJI NETKO DOBIVA DOBRU LOVU!!!
OVDJE SE NE ZBRINJAVA NAŠ OTPAD!!!
Netko je u Hrvatskoj odmah čim je SDP došao na vlast, otvorio širom vrata inozemnom otpadu. Mislim da je i HDZ isto u igri s otpadom. To je ista stranka, koja zarađuje od stranog otpada. Da novinari poput Nataše Škaričić još rade, netko bi i pisao o ovome. Ipak, naši mediji se svode na prijetnje fašizmom i komunizmom pa eto, nema ko.

 photo d83f7a7d-3a78-4f27-9d9b-39fb871c2165_zps8da15f06.jpg

Pravo pitanje bi bilo
***Tko je i zašto dozvolio da Hrvatska uvozi smeće?***

A kad mediji napokon progovore o smeću, pričaju o Karepovcu i Lećevici, umjesto o Meksiku i Njemačkoj. To ukazuje na to da ovdje dobivaju na vremenu. Jer dok se naši ustaše i partizani probude i pobune, već će se svo smeće spalit i do tad ćemo se valjda svi i potrovat. Pa ni onda neće imat tko u borbu protiv smeća..
Mene živo zaboli za fašiste i komuniste, ali volim svoju djecu koja ovdje trebaju doživjet starost. Moja pluća i pluća moje djece za to ne dobivaju lovu.

A zašto bi se netko iz Podravine, Slavonije ili Zagreba zamarao dalmatinskim smećem?
Da li je ostatak Hrvatske siguran, hoće li inozemni smećari stati na jednoj spalionici?
A možda se neki tamo čovjek iz recimo Austrije kod problematike zbrinjavanja smeća dosjeti da se u Hrvatskoj davaju gotovo besplatno usluge paljenja smeća? Malo mita i korupcije, neš ti cijene!
Možda se dosjete još neke polupropale hrvatske tvornice koja bi bila idealna spalionica?
Bar ti u Hrvatskoj toga ne fali - mi smo država puna tvornica koje ne rade. Idelani smo za paljenje otrova!

Tako su prije dvije godine prijetili da će dobiti otkaz svi zaposleni u Cemexu ako ne budu spaljivali smeće, koje je kao jeftino gorivo a nije otrovno, a onda su obećavali da će zaposliti još ljudi... Tada se bar jasno reklo da je to smeće ostataka željezničkih pragova i otrovnih spojeva od istih. Sad su mediji u fazi totalnog zaglupljivanja i zamagljivanja. Index priča o tome da se neki tamo ekološki osviješteni volonteri brinu o tome što nemamo gdje zbrinit smeće.

Split postaje novi Dubrovnik, ima turistički potencijal, ima gostiju, radi se, barem u Splitu oko turizma, radi se napokon!
A mi uvozimo smeće!


Evo donosim dva različita načina kako su mediji objavili ovakvu vijest, a preporučam pročitati svakako prvi link po redu jer je od strane uglednog medicinskog stručnjaka koji živi u Kaštelima, pa prepisujem neke od njegovih izjava:

"Nije istina da 'Kaštelani udišu čisti zrak ...'. Povjerenstvo za zaštitu okoliša Gradskog vijeća Kaštela ima niz dokaza da su vrijednosti mjerenja kakvoće zraka krivotvorene! U mojoj kući (u K. Sućurcu, 2 km od tvornice), u zatvorenim prostorima svakodnevno se taloži vidljiva crna prašina, vjerojatno od petrol-koksa, a o nevidljivoj mogu samo pretpostavljati. Što će se taložiti pri spaljivanju otpada, može se pročitati u inozemnim znanstvenim publikacijama.

Nije istina da mi tvrdimo da će Cemex postati spalionica, oni će biti puno gore od toga, a to je suspalionica (usputna spalionica), bez gotovo ikakve zaštite prema ljudima i prirodi. Ako na našu nesreću budu spaljivali komunalni otpad, kamo sreće da su spalionica, jer spalionice, iako opasne, imaju brojne filtere i zaštite. Zato i jesu vrlo skupe (oko 400-500 miljuna eura).

Nije istina da su Cemexove cementare 'moderne tehnologije'. Sve cementare u Hrvatskoj su stare tehnologije. Ako su visoke tehnologije, onda ćemo (ako slučajno budu suspaljivali otpad), tražiti za Cemex GVE (granične vrijednosti štetnih emisija) koje imaju cementare visoke tehnologije, ali i oni znaju da je to nemoguće.

Nije istina da namjeravaju goriti samo neopasni otpad, sam gosp. Renić navodi da će spaljivati u tzv. RDF-u i 'listiće plastike', koje imaju oko 70% klora, iz kojeg gorenjem nastaju dioksini i furani, a spaljivanje željezničkih pragova i starog namještaja, za koje su također dobili pozitivnu Studiju, je prestrašno!

Nije istina da 'U samom procesu proizvodnje događaju kemijske reakcije kojima dolazi do transformacije opasnih tvari u neopasne...' . O tome u zadnjih nekoliko godina postoji više od 300 znanstvenih i stručnih radova koji negiraju takve tvrdnje. Kroz tzv. vrećaste filtere cementara prolazi sve osim krupnih čestica cementne prašine. Dioksini, osim što prolaze uz rub rotacijske peći (gdje su temperature niže), ponovo se stvaraju 'de nuovo sintezom' pomoću katalizatora (teških metala) na izlasku iz peći. Živu ništa ne može zaustaviti kao ni ostale teške metale. Ako nisu otišli u atmosferu, onda su ugrađeni u cement (na zapadu nazvan otrovnim tj. 'toxic cement'). Najnovije otkriće US EPA i Američke nacionalne akademije znanosti, govori da ne postoji 'threshold dose' tj. prag za opasnost od dioksina (kao i kod azbesta), što znači da i najmanje količine dioksina mogu uzrokovati zloćudne i druge bolesti.

Nije istina da Prostorni planovi i Kaštela i Županije dopuštaju suspaljivanje otpada u cementarama, naprotiv zabranjuju i nalažu da se tvornica ukine nakon amortizacije osnovnih postrojenja (iako mi u Kaštelima nismo za ukidanje cementara koje će proizvoditi cement bez suspaljivanja otpada!!!).

Nije istina da Zakoni RH dopuštaju uvoz stranog otpada za gorivo, a u Hrvatskoj ga nema jer još nije uspostavljen sustav gospodarenja otpadom, zbog čega je Zagrebu odbijena lokacijska dozvola za spalionicu (a Cemexu, isti ministri dali dozvolu, a i mi smo u Hrvatskoj). Cemex najavljuje uvoz otpada za spaljivanje iz inozemstva (EU)! Tragično je da ćemo se mi trovati od suspaljivanja tuđeg smeća, a oni na našem zdravlju dobro zarađivati!"



http://www.dalmacijanews.hr/clanak/2xfy-dr-mihovil-biocic-od-suspaljivanja-tudeg-smeca-u-cemexu-mi-bi-se-se-trovali-a-oni-na-nasem-zdravlju-dobro-zaradivali#/clanak/2xfy-dr-mihovil-biocic-od-suspaljivanja-tudeg-smeca-u-cemexu-mi-bi-se-se-trovali-a-oni-na-nasem-zdravlju-dobro-zaradivali
6/articleType/ArticleView/articleId/260253/Default.aspx

A ovo mi je neki kao papreni Index:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/u-splitu-prosvjed-protiv-spaljivanja-otpada-u-cemexu/776810.aspx

Oznake: cemex, spalionica, Zdravlje

<< Arhiva >>